18 Awesome Tools untuk Check Kelajuan dan Prestasi Website dan Blog!

DSC01385

Korang punya blog laju tak dia punye loading page? Haa…kalau slow, jangan buat tak tau je. Kenapa? Sebab Google sangat2 ambik berat pasal kelajuan loading page website kita untuk letak dalam ranking. Walaupun kadang2 kelajuan page untuk load ni takde la penting sangat, tapi bagi webmaster atau mereka yang pro dalam blogging, benda2 gini sangat penting. Kenapa? Haaa…lagi sekali kenapa. Sebab ada visitor blog kita ni yang rush dan dorang kompem takde mase nak tunggu blog yang fail untuk load.

Bahasa mudahnya, kalau blog kita slow, kita berisiko untuk kehilangan visitor. Kesannya, traffic blog kita pun kurang jugak. Maka, sangat pentinglah untuk kita mengetahui kelajuan dan prestasi blog kita sebelum kita buat improvement. Haha…hebat tak ayat aku tulis ni? Hahaha..
Ok jom kita review the tools.

Web Services
Dengan Pingdom, korang dapat test semua loading time semua benda yang ada dalam blog korang. Contohnya, html, gambar, Javascript, css, iframes, dan lain2. Lepas Pingdom analisis blog korang, akan keluar la report pasal loading time blog, loading time setiap element tadi, saiz setiap element, dan jumlah element yang ada.
pingdom

GTmetrix

GTmetrix ni adalah web service gabungan 2 Firefox add-on iaitu Yslow dan Google Page Speed. GTmetrix akan memberikan cadangan atau tips untuk improve kita punya website atau blog.
gtmetrix

Light Speed Now

Test prestasi kelajuan blog korang dan report akan dihantar ke email korang.
lightspeednow

Load Impact

Load Impact ni bagus untuk blog yang ada visitor beribu raban reban juta2 sehari. Tengok nama Load Impact pun dah tau. Dengan jumpah visitor yang banyak, benda ni akan analisis kesan dia kepada blog korang. Nanti keluar la graf2 dia. Korang cuba la by yourselves ye. Benda ni free of charge tapi kene upgrade ke premium untuk lebih banyak fungsi.
loadimpact

Site-Perf

Dalam blog korang kan banyak benda dan file kan. Dengan Site-Perf ni korang akan dapat tau file mane yang load dulu dan berapa laju dia load. Site-Perf ni sangat berguna untuk korang kesan element mane yang korang perlu improve dalam blog korang. Senang cite, try jelah.
site-perf

WebWait

Website timer. Guna untuk benchmark website dan blog dan test kelajuan connection blog.
webwait

Gomez Networks

Lebih kurang je macam web service kat atas tu..
gomeznetworks

OctaGate

Dengan OctaGate, korang boleh monitor berapa lama masa yang diambil oleh orang yang download benda2 dalam blog korang. Contoh, Pak Mat download lagu dari blog korang. Haaa…korang boleh la check berapa lama masa yang diambik oleh Pak Mat untuk download lagu tuh.
octagate

Webslug

Bandingkan kelajuan blog korang dengan blog orang lain.
webslug

WebToolHub

Check maklumat tentang saiz page, page loading time dengan kelajuan Internet visitor korang  yang berbeza, dan maklumat tentang Css, Javascript dan image dalam page tu.
webtoolhub

IWebTool

Bandingkan hingga 10 website dalam satu masa. Dan ada lain2 fungsi seperti boleh check homepage dan loading time setiap post.
iwebtool

Searchmetrics

Check berapa lama blog korang untuk load.
searchmetrics

BrowserMob

Performance test.
browsermob

Applications

Pylot

HTTP load tests yang penting untuk korang plan capacity, analisis, benchmarking dan macam2 lagi la.
pylot

Google Page Speed

Page Speed ni adelah open source add-on Firefox/Firebug. Webmaster ngn web developers selalu guna application ni untuk evaluate dorang punye web dan bagi cadangan untuk improve.
page speed

YSlow

YSlow ni Yahoo punya application. Application ni akan analisis web pages dan bagi cadangan untuk tingkatkan prestasi website.
yslow

PageTest

Plugin Internet Explorer.  Lebih kurang je macam application kat atas2 tu. Huhu..
pagetest

Multi-Mechanize

Open source untuk prestasi website dan test loading website.
multi-mechanize

Sumber: hongkiat.com

Comments

comments

Hafiz

A Malaysian blogger who has been involved in Blogspot since 2008 and self hosted WordPress since 2010. I am not an expert and I always looking forward to be a better blogger. I write to learn and I write to share.

You may also like...

1 Response

  1. 15/02/2011

    […] This post was mentioned on Twitter by adib, Hafiz Mokhtar. Hafiz Mokhtar said: 18 Awesome Tools untuk Check Kelajuan dan Prestasi Website dan Blog! http://f.ast.ly/43pgs […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.